Factoring
Zorg met je facturen voor voldoende cashflow in je bedrijf. Zo hoef je niet langer te wachten tot een debiteur betaalt, maar ontvang je een voorschot van de openstaande factuur van een factoring bedrijf. Ontdek welke vorm het beste bij jou past en vergelijk bij Voorschotje.nl de beschikbare aanbieders van deze financiering met elkaar. Door slim te vergelijken, vind je eenvoudig de beste deal.
Wat is factoring?
Factoring is een financieringsmogelijkheid voor bedrijven met behulp van je facturen. Je verkoopt je openstaande facturen aan een factoringmaatschappij. Je klanten maken het factuurbedrag over naar dit bedrijf en zij betalen jou. Een voorschot van de betaling ontvang je al binnen 24 uur, de rest wordt overgemaakt zodra de klant heeft betaald.
Door je facturen voor te financieren zorg je voor extra liquiditeit in je bedrijf. Je hoeft niet tot de uiterste betaaltermijn te wachten tot je klanten de factuur betalen, maar hebt het grootste deel van de betaling al binnen een dag op je rekening staan.
Mogelijkheden met factoring
Wil je meer weten over deze vorm van debiteurenfinanciering? Factoring is een overkoepelend begrip en er zijn verschillende soorten te onderscheiden. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Welke vorm het meest geschikt is voor jouw onderneming is afhankelijk van je situatie en wensen.
De verschillende soorten factoring:
- Traditionele factoring
- American, flexibele factoring
Traditionele factoring
Dit is de meest traditionele soort, vandaar ook de naam traditionele factoring. Enkele belangrijke kenmerken:
- Wordt vaak gezien als alternatief op een zakelijke lening of krediet.
- Je geeft alle facturen van je debiteuren uit handen.
- Er geldt een minimale omzeteis voor deze vorm van factoring.
- Vooral geschikt voor grote bedrijven met een hoge omzet.
Hoe werkt traditionele factoring?
Bij traditionele factoring wordt het volledige beheer van je debiteuren uit handen gegeven en je hebt er geen omkijken meer naar. Je facturen worden binnen korte tijd uitbetaald. Houd er wel rekening mee dat je niet het volledige factuurbedrag ontvangt, doorgaans ligt het voorschot tussen de 80% en 90%. De rest van het bedrag wordt uitgekeerd nadat de factuur is betaald.
Voordelen van factoring op deze manier zijn de relatief lage kosten, omdat je al je facturen verkoopt. Je moet wel aan bepaalde, minimale omzeteisen voldoen om in aanmerking te komen en sluit een contract af voor een langere tijd. Daarnaast ben je verplicht om iedere factuur uit handen te geven, je hebt niet de flexibiliteit om te kijken per factuur. Ook heb je de mogelijkheid om je volledige debiteurenbeheer en incasso te laten verzorgen door de financier.
Wat kost factoring op de traditionele manier?
De factoringmaatschappij rekent een vergoeding voor het overnemen en vooraf financieren van je
facturen. Deze vergoeding is bij deze traditionele financieringsvorm een percentage van je jaaromzet. Het percentage verschilt per financier en het is daarom lastig om exacte percentages te noemen. Door meerdere financiers te vergelijken weet je zeker dat je voor een bedrijf gaat met de beste voorwaarden en het scherpste tarief.
Voor wie is traditionele factoring geschikt?
Door de minimale omzetvoorwaarden is traditionele factoring vrijwel niet geschikt voor zzp’ers en de relatief kleine mkb’ers. Ook is dit niet de factoring vorm voor jou als je slechts een deel van je debiteurenportefeuille uit handen wilt geven. Deze maatwerk factoring is vooral geschikt voor grote bedrijven met een hoge omzet.
American factoring
American factoring biedt meer flexibiliteit dan het traditionele product. Enkele kenmerken:
- De bekendste vorm van factoring vandaag de dag
- Vooral geschikt voor mkb’ers, zzp’ers en startende ondernemers.
- Geen minimale omzeteisen
- Veel flexibiliteit, je beslist zelf welke facturen je verkoopt en betaalt per factuur.
Hoe werkt American factoring?
Dit is een flexibele vorm van debiteuren financiering. Je hebt de flexibiliteit om per factuur te kiezen en bepaalt zelf welke facturen je overdraagt aan het factoringbedrijf. De voorwaarden kunnen per partij verschillen. Vaak geldt een minimum factuurbedrag, maar de hoogte hiervan varieert. Maar heb je een maand geen factuur om te verkopen? Dat is geen probleem: geen facturen, geen kosten.
Deze financieringsvorm lijkt in een aantal opzichten op factuur financiering. Het belangrijkste verschil is aan wie jouw klant de factuur betaalt. Bij deze flexibele factoring betaalt je klant aan het factoringbedrijf, bij factuurfinanciering wordt het bedrag aan jou betaald.
Kosten per factuur
De factoring kosten worden bij deze vorm per factuur berekend. De kosten zijn doorgaans hoger dan bij traditionele factoring, maar hier tegenover staat flexibiliteit. Daarnaast hoef je ook niet aan minimale omzeteisen te voldoen.
Let op: Bij deze financieringsvorm kijkt de factoringmaatschappij wat het risico is dat je klanten hun facturen niet betalen. Bij een te hoog risico op wanbetaling kan de maatschappij beslissen de factuur niet aan te nemen.
Voor wie is American factoring geschikt?
Deze flexibele vorm van factoring is ideaal voor mkb en zzp’ers. Je beslist zelf welke openstaande facturen je uitbesteedt en ontvangt het geld snel op je rekening. Door deze gunstige voorwaarden wordt deze financieringsvorm ook wel mkb of zzp factoring genoemd.
Vergelijk aanbieders en vind de beste deal
Wil je niet langer afhankelijk zijn van je debiteuren en tot het einde van je betalingstermijn wachten tot je facturen betaald worden? Bij factoring worden je facturen overgenomen door een derde partij. Jij ontvangt het totale factuurbedrag van het factoringbedrijf en dit bedrijf ontvangt de betaling van je klanten.
Om een betrouwbare factoring partner te vinden, is het belangrijk om meerdere aanbieders te vergelijken. Daardoor weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Heb je een keuze gemaakt? Ga naar de aanbieder van jouw keuze en vraag een vrijblijvende offerte aan.