Wat als ik ga trouwen, samenwonen, verhuizen, scheiden

Op elk moment in je leven kan er iets gebeuren dat invloed heeft op je financiële situatie. Wanneer je gaat trouwen of samenwonen krijg je te maken met twee inkomens. Maar wanneer je werkloos raakt, valt er ineens een inkomen weg. Op deze pagina lees je welke opties er financieel gezien mogelijk zijn, in situaties die ons allemaal kunnen overkomen.

Trouwen of samenwonen

Wanneer wijzigt mijn lening?

Gefeliciteerd, je staat op het punt om te gaan trouwen of samen te gaan wonen. Een mooie en leuke stap, maar er komt financieel gezien best wat bij kijken. Wanneer je gaat samenwonen verandert er niets aan de leningen die je in het verleden al hebt afgesloten. Jij blijft hier nog steeds aansprakelijk voor. Wanneer je trouwt onder huwelijkse voorwaarden, is het afhankelijk van die huwelijkse voorwaarden of er iets verandert.

Ga je trouwen of een geregistreerd partnerschap aan in gemeenschap van goederen, dan geldt dat alle bezittingen en schulden vanaf dat moment van jullie samen zijn. Jij blijft nog steeds aansprakelijk voor de lening die je in het verleden hebt afgesloten. Maar vanaf nu kan de schuld op jullie gezamenlijke vermogen worden verhaald.

Kan ik mijn lening aanpassen?

Wanneer je trouwt of gaat samenwonen betekent dit vaak dat je samen meer kunt besteden en meer kunt lenen, omdat je nu tweemaal een inkomen hebt. Hebben jullie allebei een lening en willen jullie die oversluiten? Dan kan je er voor kiezen om één lening over te sluiten en vervolgens beide aansprakelijk te worden voor het geleende bedrag. Of je kiest ervoor een nieuwe lening aan te vragen, waar jullie dan beide aansprakelijk voor zijn.

Welke lening past bij ons?

Sta je op het punt om te trouwen en wil je samen een nieuwe lening aanvragen? Dan kan je kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Benieuwd naar de voor- en nadelen van beide leningen, lees dan snel verder op onze speciale informatiepagina’s:

Kiezen jullie ervoor om één of beide leningen over te sluiten? Ook dan kunnen wij jullie alles vertellen wat je moet weten over het oversluiten van je lening. Lees alle actuele informatie op de pagina’s:

Verhuizen

Woning verbouwen of inrichten

Nu je een nieuwe woonruimte hebt gevonden moet daar misschien wel het één en ander aan verbouwd worden of wil je er een nieuwe inrichting voor kopen. Dat kost geld. Veel mensen kiezen er op dat moment voor om een lening af te sluiten. Je kunt hierbij kiezen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Overwaarde niet noodzakelijk

Je hoeft geen overwaarde op je woning te hebben om toch geld te kunnen lenen voor een verbouwing. Heb je wel overwaarde, dan kan je soms tegen een lager rentetarief lenen. Dit kan doordat de kredietverstrekker een minder groot risico neemt wanneer hij jou een lening verstrekt.

Welke lening past bij mij?

Voor het financieren van een verbouwing wordt meestal gekozen voor een doorlopend krediet. Deze vorm van lenen geeft je de mogelijkheid geld op te nemen tot een afgesproken bedrag op het moment dat het jou uitkomt. En valt je verbouwing nou toch iets duurder uit? Dan mag je geld dat je al eens hebt afgelost, opnieuw opnemen.

Voor alle informatie rondom geld lenen voor een verbouwing en een doorlopend krediet verwijzen we je door naar onze pagina’s vol actuele informatie:

Scheiden

Wie is waarvoor aansprakelijk?

Nu jullie besloten hebben uit elkaar te gaan, heeft dat gevolgen voor de financiële situatie. Er zal waarschijnlijk een inventarisatie gemaakt worden van de bezittingen en schulden. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zullen zowel de bezittingen als de schulden eerlijk verdeeld worden. Let er op dat jullie beide 100% aansprakelijk waren en zijn voor de lening, wat betekent dat de gehele lening op jou verhaald kan worden indien je partner niet betaalt. Zijn jullie een geregistreerd partnerschap of huwelijk onder huwelijkse voorwaarden aangegaan? Dan is het afhankelijk van de voorwaarden hoe de bezittingen en schulden verdeeld zullen gaan worden.

Lening aanpassen

Wanneer jullie besluiten uit elkaar te gaan, zijn er drie manieren waarop de lening kan worden voortgezet:

Lening door laten lopen

Je laat de lening doorlopen totdat deze is afgelost. Er wijzigt verder niets. Je overlegt samen hoe je ervoor gaat zorgen dat de lening maandelijks optijd wordt betaalt.

2. Eén iemand neemt de lening over
Besluiten jullie samen dat één iemand de gezamenlijke lening over zal nemen? Dan zal degene die dat doet hiervoor een nieuwe lening aan moeten vragen. De kredietverstrekker zal kijken of er ook aan één van jullie, op een verantwoorde manier, een lening kan worden verstrekt.

3. Lening splitsen
Wil je de lening en bijbehorende aansprakelijkheid graag verdelen? Dan kan je kijken of je de lening kunt splitsen. Op die manier krijg je allebei een eigen deel waar je verantwoordelijk voor bent. Om de lening te kunnen splitsen, zullen er twee nieuwe leningen moeten worden aangegaan. Hiermee los je dan de oude lening in. Besluiten jullie de lening te willen splitsen, dan moet er voor jullie beide afzonderlijk worden bepaald of de nieuwe lening op een verantwoorde manier kan worden verstrekt.

Overlijden

Lening wijzigen van een overledenen

Wanneer iemand komt te overlijden, wordt de kredietverstrekker hier graag zo snel mogelijk van op de hoogte gebracht. Wanneer je meldt dat iemand is overleden, geef je het contractnummer van de lening door en stuur je een bewijs van de overlijdensakte mee. Zonder overlijdensakte kan men namelijk het dossier niet in behandeling nemen.

Lening aanpassen

Er zijn verschillende mogelijkheden waarop een kredietverstrekker de lening kan en zal aanpassen. Staat er geen schuld meer open, dan zal de lening beëindigd worden. Staat er nog wel een schuld open, dan blijft de schuld staan op naam van de medecontractant of erfgenaam. Betreft de lening een doorlopend krediet? Dan wordt de optie om geld op te nemen bevroren. Op die manier worden de medecontractant en/of erfgenaam beschermd.

Andere baan of werkloos

Hoger inkomen

Veranderen van baan kan je financiële situatie doen veranderen. Misschien ga je meer verdienen en wil je graag het bedrag dat je leent verhogen. Of is het in jouw geval, nu je meer te besteden hebt per maand, interessant de lening sneller af te lossen? Door de looptijd te verkorten, betaal je uiteindelijk minder voor het geleende geldbedrag.

Lager inkomen

Het kan ook zomaar zo zijn dat door het wisselen van baan of het niet meer hebben van een baan je per maand minder te besteden hebt. In dat geval kan het prettig zijn contact op te nemen met de kredietverstrekker. In overleg met hen kan je er bijvoorbeeld voor kiezen het maandbedrag te verlagen. Op deze manier blijf je je lening netjes aflossen zonder een betalingsachterstand op te bouwen. Een gevolg hiervan is wel dat de looptijd van de lening langer wordt. Daardoor ga je totaal gezien meer rente betalen. Krijg je na enige tijd toch weer meer financiële ruimte? Dan kan je er voor kiezen het maandbedrag terug te laten zetten naar het originele maandbedrag.

Krap bij kas

Breng kredietverstrekker op de hoogte

Het gebeurd ons allemaal wel eens: de maand valt een stuk duurder uit dan we van te voren voorzien hadden. Als gevolg daarvan lukt het niet om het maandbedrag op tijd te betalen. Het beste is de kredietverstrekker hier direct van op de hoogte stellen en de situatie uit te leggen. Samen met jou kijken ze hoe je het beste je lening voort kunt zetten.

Verschillende opties

Eenmalig het maandbedrag niet betalen
Wanneer het je één keer niet lukt het bedrag op tijd te betalen, kan je er ook voor kiezen het bedrag later die maand alsnog te betalen. Op die manier heb je jouw betaalachterstand snel weer ingelopen.

Maandbedrag verlagen

Verwacht je het bedrag niet voor de termijn van de betaalherinnering te kunnen betalen? Neem dan direct contact op met de kredietverstrekker om een regeling te treffen. Samen bepaal je een nieuw maandbedrag dat wel haalbaar is en waardoor je geen betaalachterstand zal gaan opbouwen. Houd er rekening mee dat het verlagen van het maandbedrag betekent dat de looptijd van de lening verlengd wordt. Een gevolg hiervan is dat je over de gehele aflosperiode van de lening meer rente zal moeten betalen.