Hoeveel geld kan ik lenen? En hoe komt de leningverstrekker eigenlijk tot zo’n bedrag? Goede vragen om jezelf te stellen wanneer je op het punt staat om een lening aan te vragen. In dit artikel leggen we je uit hoe de leningverstrekker berekent hoeveel geld je kunt lenen. Hoeveel geld je kunt lenen voor een auto of een huis. En hoe het zit met maximaal lenen.
Hoeveel geld kan ik lenen

Zo berekent de kredietverstrekker hoeveel geld je kunt lenen

Stel je wilt een lening afsluiten, dan ben je natuurlijk benieuwd; hoeveel geld kan ik lenen? Om te berekenen hoeveel geld je kan lenen, zullen de meeste kredietverstrekker dezelfde normen hanteren. Deze normen zijn opgesteld door de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Het doel van deze normen is het controleren of je ook in de toekomst de maandlasten kunt blijven betalen. Op deze manier willen ze voorkomen dat mensen zoals jij en ik in de schulden terecht komen.

Er wordt berekent wat je, na het aftrekken van de belangrijkste kostenposten nog aan aflossing kunt betalen iedere maand. Ze berekenen dit aan de hand van een basisnorm en een leennorm. Hoe dat precies in z’n werk gaat leggen we je uit.

Stap 1: Wat is de basisnorm
De basisnorm is het minimale bedrag dat een huishouden als inkomen zou moeten hebben. Blijkt dat jouw netto inkomen lager ligt dan de basisnorm voor jouw huishouden, dan mag er uit bescherming geen lening aan je verstrekt worden.

Stap 2: Berekenen van de basisnorm
Deze basisnorm wordt bepaald door de VFN en de Nederlandse Vereniging van Banken. Elk jaar adviseert de Nibud hen met nieuwe cijfers. Aan de hand van de actuele cijfers wordt een nieuwe formule opgesteld voor het berekenen van de basisnorm.

Stap 3: Wat is de leennorm
De leennorm is afhankelijk van de levensstandaard van een gezin. Op het moment dat het inkomen hoger wordt, zal er ook meer uitgegeven worden. Dit vastgestelde gegeven wordt meegerekend in de leennorm.

Stap 4: Berekenen van de leennorm
Om de leennorm te berekenen wordt de persoonlijke basisnorm genomen + 15% van het netto inkomen. Het bedrag dat hieruit komt, zou over moeten blijven voor de maandelijkse uitgaven die je hebt als gezin. Op deze manier valt te berekenen welke ruimte er overblijft voor de maandelijkse aflossing van een lening.

Hoeveel geld kan ik lenen met mijn salaris?

Jouw salaris is één van de belangrijkste factoren waarnaar gekeken wordt, wanneer je je afvraagt: hoeveel geld kan ik lenen? Want hoe hoger dat inkomen is, hoe meer je kunt lenen. Er wordt gekeken naar je bruto salaris inkomen. Maar daarbij worden overwerken, provisies, een vakantiegeld en een 13e maand niet meegerekend.

De kredietverstrekker kijkt ook uit wat voor dienstverband dat salaris verdient wordt. Stel ik wil geld lenen, maar heb geen vast dienstverband. Dan zal ik een werknemersverklaring van mijn werkgever nodig hebben om een hypotheek af te sluiten. Met die werknemersverklaring geeft een werkgever aan je wellicht in de toekomst een vast contract aan te bieden. Verdien je je salaris als ZZP’er, dan gelden er voor jou weer andere regels. Je zal wanneer je geld wil lenen als ZZP’er je financiële toekomstverwachtingen op papier moeten zetten.

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

Heb je een mooi koophuis gezien? Dan wil je natuurlijk antwoord op de vraag: hoeveel kan ik lenen/ hoe hoog kan de hypotheek zijn? Je kan dit eenvoudig op de site van de bank of kredietverstrekker laten berekenen. Nadat je jouw gegevens hebt ingevuld, krijg je te horen hoeveel geld je kan lenen.

Bij een maximale hypotheek berekening wordt met de volgende zaken rekening gehouden:

    • Je (gezamenlijke) inkomen. Dit wordt ook wel ‘toetsinkomen’ genoemd.

De hypotheekrente die je betaalt of de vastgestelde toetsrente.

  • Andere financiële verplichtingen die je hebt zoals leningen, alimentatie etc.
  • Het deel van je inkomen dat je aan je hypotheek kunt besteden.

 

En waar wordt opgelet wanneer je jouw eigen huis wilt financieren? Het bedrag dat je kan lenen voor de financiering van jouw bestaande woning hangt af van je bruto jaarinkomen en de kosten van de bestaande woning. Hierbij spelen ook toekomstplannen en eventuele financiële verplichtingen mee.

 

Hoeveel geld kan ik lenen voor een auto?

Hoeveel geld kan ik lenen voor het kopen van een auto? Het bedrag, dat je kan lenen voor een autolening, is voor iedereen anders. De kredietverstrekker zal kijken of je al een andere lening hebt lopen. Hoe meer leningen je hebt, hoe lager het bedrag voor de aanschaf van de auto zal worden. Ook de leenvorm is bepalend voor de hoogte van jouw lening. Je kunt kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Welke lening het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Tips wanneer je geld leent voor het financieren van je auto:

  1. Laat de looptijd niet langer zijn dan de gebruiksduur
    Het is belangrijk dat je er op let dat de looptijd van de lening niet langer zal zijn dan de gebruiksduur van de auto. Of met andere woorden: zorg ervoor dat je niet nog je lening aan het afbetalen bent, wanneer je de auto al niet meer rijdt.
  2. Koop niet zomaar op afbetaling
    Je zal veel reclame voorbij zien komen waarin het aantrekkelijk wordt gemaakt om een gloednieuwe auto te kopen op afbetaling. Dit klinkt redelijk betaalbaar, maar is bij nader inzien erg duur. In sommige gevallen betaal je de maximale rente van 14%. Terwijl je de auto ook had kunnen financieren vanuit een persoonlijke lening met een rente van 3.9%.
  3. Kies een aantrekkelijke rente
    De rentepercentages verschillen per bank. Daarom is het zo belangrijk om meerdere offertes op te vragen bij verschillende banken. Vergelijk deze met elkaar en ontdek waar je kunt lenen tegen de goedkoopste rente.

 

Aanbieder
Product
Rente
Aanvragen
Defam GreenLoans Duurzaamheidslening
- via Kredietspotter
vanaf 6,60%
button laagste rente
Freo Persoonlijke lening
- via Kredietspotter
vanaf 6,80%
Lloyds Bank Persoonlijke lening
- via Kredietspotter
vanaf 6,90%
Lender & Spender Persoonlijke lening
- via Kredietspotter
vanaf 7,50%
Defam Premium persoonlijke lening
- via Kredietspotter
vanaf 7,50%
Directa Persoonlijke lening
- via Kredietspotter
vanaf 7,70%
Defam WoonLening
- via Kredietspotter
vanaf 7,50%
Qander Persoonlijke Lening
- via Kredietspotter
vanaf 8,00%
Defam Persoonlijke Lening
- via Kredietspotter
vanaf 7,50%
BNP Paribas Persoonlijke basis lening
- via Kredietspotter
vanaf 8,70%
Santander Persoonlijke lening
- via Santander
vanaf 10,40%

Hoeveel geld kan ik maximaal lenen?

Je wilt geld lenen, hoeveel kan je dan maximaal lenen? Wanneer je een lening aanvraagt zal er rekening gehouden worden met wat je maximaal kunt lenen. Er wordt door de kredietverstrekker gekeken naar jouw financiële situatie op dat moment. Op basis van jouw inkomen, gezinssamenstelling, dienstverband en financiële verplichtingen wordt er berekend hoeveel geld je maximaal kunt lenen.

In de Wet op het financieel toezicht (Wtf) en in de gedragscodes van de kredietverstrekkers is dit vastgelegd. Puur om jou te beschermen tegen een te hoge lening die je niet kunt afbetalen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is verantwoordelijk voor het gedragstoezicht.

Maximaal lenen is niet altijd verstandig. Hoe meer je leent, hoe meer je namelijk ook terug moet betalen. En hoe hoger het bedrag aan rente is dat je terug moet betalen. Ons advies is: leen wat je echt nodig denkt te hebben. Daarbij kan je letten op de maandlasten en de aflosperiode. Kan je het bedrag iedere maand missen? En verwacht je dat je dit bedrag de hele aflosperiode kan missen?

 

Soorten leningen

Hoeveel geld je kan lenen hangt af van de type lening die je kiest. En bij iedere situatie is er weer een ander type lening dat er het beste bij past. We zetten alle type leningen voor je op een rij.

Minilening

Een minilening is de gemakkelijkste lening om aan te vragen. Je leent een relatief klein bedrag tot €1500, voor een korte tijd. Het is met spoed aan te vragen en je kunt het dan ook dezelfde dag nog op je rekening verwachten. De minilening is ook interessant omdat er geen BKR-controle wordt gedaan wanneer je deze aanvraagt. Heb je een negatieve BKR-registratie op je naam staan, dan kan je alsnog een minilening aanvragen. Ook zonder vast contract en zonder loonstrook kan je gewoon deze lening aanvragen.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is een stabiele leenvorm. Je weet met een persoonlijke lening vooraf precies waar je aan toe bent. Deze lening sluit je af met een vaste looptijd, een vaste rente, en een vast maandtermijn. Op deze manier biedt de persoonlijke lening zekerheid en kom je niet voor verrassingen te staan. Bij een persoonlijke lening krijg je het volledige bedrag in één keer op je rekening gestort. Het is dan ook niet mogelijk om later weer opnieuw een opname te doen uit het krediet.

Zakelijke lening

Met een zakelijke lening kan je geld lenen om te investeren in je bedrijf. Het geld wat je zakelijk leent, gebruik je ook daadwerkelijk binnen je bedrijf. De looptijd van de zakelijk lening bepaal je zelf, samen met de kredietverstrekker. Deze wordt afgestemd op jouw behoeften en het investeringsdoel.

Welke lening past bij jou

Ontdek in het onderstaande overzicht welke lening het beste bij jou past.

MINILENING PERSOONLIJKE LENING DOORLOPEND KREDIET ZAKELIJKE LENING
Ik heb een negatieve BKR-registratie op mijn naam staan Ik wil weten waar ik aan toe ben Ik wil niet het hele bedrag in één keer opnemen Ik gebruik het geld als zakelijke investering
Ik kan geen loonstrook tonen Ik wil van te voren weten wanneer ik de lening afgelost heb (vaste looptijd) Ik wil alleen rente betalen over dat wat ik leen De looptijd van de lening wil ik zelf bepalen
Ik heb geen vast contract Ik wil een vast rentepercentage Bedragen die ik heb afgelost wil ik opnieuw op kunnen nemen Ik wil financiële ruimte zonder mijn spaargeld aan te spreken
Ik wil het bedrag vandaag op mijn rekening Ik wil het volledige bedrag direct op mijn rekening gestort hebben Ik wil extra kunnen aflossen
Ik leen voor een verbouwing en kan het zo aftrekken van de inkomstenbelasting Ik ga verbouwen en weet niet hoelang ik een lening nodig heb
Ik wil de koop van mijn auto financieren

Welk bedrag kan je lenen?

Geld lenen tot 1500 euro

Geld lenen tot 20.000 euro