Groene lening
Wil je zonnepanelen aanschaffen, je huis isoleren of je woning op een andere manier energiezuiniger maken? Een groene lening wellicht de perfecte oplossing voor een lagere energierekening. Lees verder om alles te ontdekken over groene leningen, hoe ze werken en wat eventuele alternatieven zijn.
Wat is een groene lening?
Een groene lening is speciaal ontworpen voor duurzame investeringen die voor energiebesparing zorgen. Voor welke energiebesparende maatregelen kun je geld lenen met een groen krediet? Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie in huis.
Afhankelijk van de maatregelen kun je tussen de € 25.000 en € 50.000 lenen. Het voordeel van een groene lening is dat de rentepercentages meestal lager zijn dan bij conventionele leningen, zoals een persoonlijke lening. Houd er rekening mee dat een groene lening vaak beperkende voorwaarden heeft en ook (nog) niet overal wordt aangeboden.
Groene leningen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met duurzame maatregelen bespaar je op energiekosten en met een duurzame lening profiteer je vaak ook van een lagere rente. Onthoud dat een vaste lage rente niet alles zegt; de looptijd en voorwaarden spelen ook een cruciale rol.
Voorwaarden
Vraag je een groene, duurzame lening aan? Houd dan ook rekening met de volgende voorwaarden:
- Je hebt een koophuis.
- Je woont in Nederland en hebt een geldig legitimatiebewijs.
- Je bent tussen de 21 en 69 jaar tijdens het afsluiten van de lening.
- Je hebt een vast inkomen.
- Je gebruikt de lening voor energiebesparende maatregelen.
- Je hebt geen negatieve BKR-registratie.
Houd daarnaast rekening met extra voorwaarden voor het laten uitvoeren van duurzame en energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld: zonnepanelen moeten aan specifieke eisen voldoen en aanpassingen moeten worden uitgevoerd door een erkende aannemer of installateur.
Zijn groene leningen aftrekbaar?
Ja, een groene lening is aftrekbaar van de inkomstenbelasting omdat deze wordt gebruikt voor verduurzaming van je woning en levert zo belastingvoordeel op. Hetzelfde geldt voor persoonlijke leningen die worden gebruikt voor de financiering van energiebesparende maatregelen die je woning ten goede komen.
Alternatieven groene lening afsluiten
Naast de GreenLoans lening zijn er ook nog andere mogelijkheden als je je woning wilt verduurzamen. Denk aan de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds (voorheen Energiebespaarfonds) of de Duurzaamheidslening die vanuit gemeenten wordt aangeboden.
Geld lenen voor verduurzaming van je woning
Duurzame leningen kunnen een goede keuze zijn, maar vaak gelden er strikte voorwaarden bij zo’n regeling. Als je meer flexibiliteit en vrijheid wilt bij het investeren in verduurzaming, overweeg dan een persoonlijke lening. Deze lening biedt de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je het geleende geld gebruikt, met duidelijke voorwaarden. Zo kun je je huis verduurzamen op jouw manier en met gunstige voorwaarden die bij jouw persoonlijke situatie passen. Voorschotje.nl helpt je graag bij het vinden van de juiste lening voor jouw duurzame ambities.