Financiering: wat betekent het?

Financiering: het is een veelgebruikte term op Voorschotje.nl en op andere websites over geld lenen. Maar wat houdt financiering eigenlijk in en wat zijn je mogelijkheden als je als particulier iets wilt financieren?

Wat is financiering betekenis?

Simpel gezegd is financiering een andere term voor geld lenen. Breder genomen is financiering de manier waarop je aan geld komt om bepaalde uitgaven te kunnen doen. In de praktijk gaat het vaak om geld lenen.

Financiering is geen one-size-fits-all concept. Er zijn verschillende manieren om aan geld te komen. Wil je een bepaalde uitgave financieren? Dan is het van belang om een financieringsvorm te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en situatie.

Welke vormen van financiering zijn er?

Als het gaat om financiering voor particulieren, zijn er twee veelvoorkomende vormen die mensen vaak overwegen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet (tegenwoordig de flexibele lening genoemd).

Persoonlijke lening

Deze financieringsvorm is ideaal wanneer je een specifiek bedrag nodig hebt voor duidelijk omschreven doelen, zoals de aankoop van een auto, een nieuwe keuken, of het financieren van een grote aankoop. Met een persoonlijke lening ontvang je het leenbedrag in één keer op je rekening. Vervolgens betaal je maandelijks een vast bedrag, bestaande uit zowel rente als aflossing. Het voordeel? Je hebt zekerheid, omdat de rente en looptijd vaststaan.

Financieren met een persoonlijke lening is in de meeste gevallen de beste en meest verantwoorde optie.

Doorlopend krediet

Als je behoefte hebt aan flexibiliteit, kan een doorlopend krediet de juiste keuze zijn. Hierbij mag je tot een vooraf afgesproken bedrag opnemen en aflossen wanneer je wilt. Dit is vooral handig als je gedurende een bepaalde periode extra financiële ruimte wilt hebben. Je betaalt maandelijks een aflossingspercentage, gebaseerd op het opgenomen bedrag.

Tegenwoordig kan je geen traditioneel doorlopend krediet meer afsluiten, maar wel een flexibele lening. Bij deze financieringsvorm kun je in de eerste jaren onbeperkt krediet opnemen en aflossen. In de volgende jaren kun je het openstaande krediet enkel nog aflossen.

Andere mogelijkheden voor financieren

Naast deze twee populaire financieringsvormen, zijn er ook andere consumptieve leningen en kredieten mogelijk voor particulieren. Denk bijvoorbeeld aan private lease, koop op afbetaling of een creditcard. Twijfel je tussen leasen of een lening? Dan kan dit artikel je helpen: leasen of geld lenen. 

Zakelijke financiering

In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor particulieren. Heb je als ondernemer extra krediet nodig en ben je op zoek naar zakelijke financiering? Voor alles over zakelijke financiering kun je terecht op deze pagina: zakelijke financiering aanvragen.

Hoe kom je aan financiering?

Nu je meer weet over de betekenis van financieren en de verschillende financieringsvormen, wil je waarschijnlijk weten hoe je aan financiering komt. Hier kan Voorschotje.nl bij helpen:

  1. Kies de juiste financieringsvorm: welke financieringsoptie past het beste bij jou? Dit is afhankelijk van je wensen en persoonlijke situatie. 
  2. Leenbedrag bepalen: hoeveel geld heb je nodig voor je leendoel en hoeveel kun je maandelijks aflossen? Zo bepaal je het leenbedrag met de zekerheid dat je de lening kunt terugbetalen.
  3. Vergelijk kredietverstrekkers: welke geldverstrekkers zijn beschikbaar en sluiten aan bij jouw behoeften?
  4. Vrijblijvende offerte aanvragen: dien een aanvraag in bij de kredietverstrekker van je keuze. Houd alle benodigde documenten en andere informatie bij de hand voor een soepele aanvraag.
  5. Wachten op beoordeling en goedkeuring: de kredietverstrekker checkt je aanvraag, controleert alle informatie en bepaalt of je aanvraag wordt goedgekeurd.
  6. Offerte doornemen: is je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je een vrijblijvende offerte, inclusief alle voorwaarden. Lees alles goed door. 
  7. Financiering officieel afsluiten: ben je het eens met de offerte en voorwaarden? Zodra je akkoord gaat, sluit je de financiering officieel af. Het geld wordt vervolgens snel op je rekening gestort.

Waarop letten bij een financiering?

Bij je zoektocht naar de juiste financiering is het belangrijk om te letten op de volgende zaken:

  • Rente
  • Looptijd
  • Financieringsvoorwaarden

Rente financiering

Wat de beste financiering is, is deels afhankelijk van de rente. Zelfs kleine verschillen in rentepercentages kunnen grote invloed hebben op je maandelijkse kosten. Wil je meer weten over de rente bij leningen of kredieten? Lees dan dit artikel: alles over rente. 

Looptijd financiering

Wanneer je financieringsmogelijkheden vergelijkt, wil je niet alleen kijken naar de rente. De lening met de laagste rente is in de praktijk niet per definitie het voordeligst. Ook de looptijd speelt een belangrijke rol. 

Een lening met een lage rente heeft doorgaans een langere looptijd. En hoewel een langere looptijd verleidelijk is vanwege deze lagere rente, betekent dit ook dat je langer rente betaalt. Kies daarom altijd voor een zo kort mogelijke looptijd met een zo laag mogelijke rente. Kies uiteraard ook alleen voor een maandelijkse aflossing die je kunt betalen.

Financieringsvoorwaarden

Iedere kredietverstrekker hanteert zijn eigen voorwaarden. Bekijk de voorwaarden van de financiering daarom zorgvuldig. Let met name op:

  • Boetevrij aflossen: controleer of je de lening kunt aflossen zonder extra kosten als je dat wilt.
  • Overlijdensrisicoverzekering (ORV): Sommige financieringen bevatten een ORV, die een deel van de lening kwijtscheldt bij overlijden. Check altijd of dit wel of niet van toepassing is bij jouw lening of krediet.

Vind de beste deal op Voorschotje.nl

De juiste financiering biedt diverse mogelijkheden om je financiële doelen te bereiken. Door je goed te laten informeren, kun je geld lenen tegen de beste voorwaarden en op een manier die bij jouw situatie past. Het vergelijken van financieringen kan tijdrovend zijn, maar het is de moeite waard om zo de beste deal te vinden. Op Voorschotje.nl kun je eenvoudig verschillende financieringsopties vergelijken. Zo krijg je inzicht in wat de financiering je echt gaat kosten en welke deal het beste bij je past.