Debetrente bij lening of krediet

Geld lenen kost geld. Als je een lening of krediet afsluit, krijg je altijd te maken met debetrente. Maar wat is debetrente precies en hoe wordt deze rente berekend?

Wat is debetrente?

Als je geld leent, is de debetrente de rente die je aan kredietverstrekkers betaalt. Deze debetrente is in feite een vergoeding die de kredietverstrekker in rekening brengt, omdat hij zijn geld aan je uitleent. De debetrente kan vaststaan of variabel zijn. De hoogte van de rente is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de marktrente, risico-opslag, winstopslag en de kosten die de kredietverstrekker maakt.

Debetrentevoet

Bij de meeste leningen en kredieten betaal je maandelijks een deel aflossing en rente aan de kredietverstrekker. Het percentage debetrente dat je maandelijks betaalt, wordt ook wel de debetrentevoet genoemd.

Vaste debetrente

Sommige leenvormen werken met een vaste debetrente. Bij een vaste debetrente staat het rentepercentage vast voor de gehele looptijd. De rente stijgt of daalt niet, maar blijft altijd hetzelfde. Een voorbeeld van een lening met een vaste debetrente is de persoonlijke lening.

Met een vaste debetrente weet de kredietverstrekker precies welke vergoeding hij ontvangt en ook jij weet precies waar je aan toe bent. Het is duidelijk hoeveel percentage aan rente je betaalt over het geleende of openstaande geldbedrag. Je kunt met een vaste rente ook eenvoudig berekenen wat de vaste debetrentevoet is per maand. De formule hiervoor vind je in het artikel over aflossing van lening berekenen.

Variabele debetrente

Een andere mogelijkheid is de variabele debetrente. Een doorlopend krediet is een leenvorm met een variabele rentevoet. De debetrentevoet is niet elke maand hetzelfde, maar is variabel. De rente kan hierdoor elke maand stijgen waardoor de lening duurder wordt, of juist lager uitvallen. Deze onduidelijkheid zorgt ervoor dat een doorlopend krediet of andere lening met een variabele rente een groter risico met zich meebrengt.

Invloed van looptijd op rente

Naast de invloed van een vaste of variabele rente, heeft ook de looptijd van een lening of krediet invloed op de debetrente. Hoe korter de looptijd van een lening, hoe hoger de debetrente. Is je looptijd hoger? Dan zakt het rentepercentage.

Het lijkt hierdoor aantrekkelijk om geld te lenen tegen een zo lang mogelijke looptijd, omdat het rentepercentage dan zo laag mogelijk is. In de praktijk werkt het anders. Bij een langere looptijd betaal je namelijk ook langer rentekosten en hierdoor kan een lening alsnog duurder uitvallen.

Wil je geld lenen en ben je op zoek naar de beste deal? Kijk niet alleen naar de laagste debetrente en kortste looptijd, maar houd ook rekening met de totale (rente)kosten van een lening en andere voorwaarden. Vergeet daarnaast niet verschillende leningen en aanbieders te vergelijken, zodat je zeker weet dat je geld leent tegen de beste voorwaarden voor jou.