Betalingsachterstand: wat nu?
Kan je de maandelijkse aflossing van je lening niet betalen? Of heb je te maken met andere betalingsachterstanden? In dit artikel lees je wat het betekent als je een betalingsachterstand hebt. Ook ontdek je hoe je het beste met een achterstand omgaat en op welke manieren je je financiële zaken op orde kunt krijgen.
Wat is een betalingsachterstand?
Een betalingsachterstand is een situatie waarin je te laat bent met het (terug)betalen van je financiële verplichtingen. Zo’n betalingsachterstand kan verschillende vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan het niet op tijd betalen van rekeningen, leningen of andere financiële verplichtingen.ÂÂ
Ben je benieuwd wanneer schuld eigenlijk wettelijk gezien verjaard is? Lees dan dit artikel: verjaringstermijn van schulden.
Mag ik blijven lenen met een betalingsachterstand?
Krijg je een keer te maken met een betalingsachterstand bij een lening of krediet? Er is in eerste instantie nog niets aan de hand als dit een keer gebeurt. Maar kun je het maandelijkse bedrag twee opeenvolgende maanden niet terugbetalen? Dan is er een kans dat kredietverstrekkers je de rest van de lening in één keer laten terugbetalen.
Hoe hoog is mijn betalingsachterstand of schuld?
Als je meerdere leningen hebt afgesloten, kan het lastig zijn om een duidelijk overzicht te hebben. En zonder een duidelijk overzicht kan je ook lastig eventuele gevolgen overzien. Wil je achterhalen of je ergens een betalingsachterstand hebt en hoe hoog deze schuld is? Neem dan contact op met de kredietverstrekker in kwestie.
Hoe tref je een betalingsregeling?
Bij een betalingsachterstand kun je samen met de schuldeisers afspreken om een betalingsregeling te treffen. Dit houdt in dat je specifieke afspraken maakt om de openstaande schuld in termijnen terug te betalen. Vaak zijn geldverstrekkers bereid om samen met je tot een oplossing te komen.ÂÂ
Stappen voor betalingsregeling treffen
- Schulden in kaart brengen: maak een overzicht van openstaande rekeningen, leningen en andere schulden. Dit geeft je een duidelijk beeld van waar je staat.
- Bepaal wat je maandelijks kunt aflossen: neem je financiële situatie onder de loep en bepaal hoeveel je realistisch gezien elke maand kunt aflossen.
- Doe een voorstel aan je schuldeisers: neem contact op met de kredietverstrekker(s) en leg je situatie uit. Stel een betalingsregeling voor, op basis van je berekeningen in stap 2.ÂÂ
- Minnelijk akkoord: als je schuldeisers akkoord gaan met je voorstel, heb je een minnelijke schuldregeling bereikt. Dit betekent dat je je schuld in termijnen kunt aflossen.
Tip: schuldhulpverlening van de gemeente. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een betalingsregeling? Dan kun je terecht bij je gemeente. De gemeente kan je begeleiden en adviseren over de beste aanpak.
Wat als er geen betalingsregeling mogelijk is?
Schuldeisers gaan niet altijd akkoord met de betalingsregeling, bijvoorbeeld omdat je niet genoeg per termijn kunt aflossen. In dat geval kun je als een laatste redmiddel een beroep doen op wettelijke schuldsanering.
Hulp bij financiële problemen
Maak je je zorgen over betalingsachterstanden en de gevolgen van deze financiële problemen? Het is verstandig om hulp te zoeken en actie te ondernemen. Maar wat zijn je mogelijkheden?
Hulp in je omgeving
Geldzorgen kunnen voor veel stress zorgen en erover praten kan opluchten. Wellicht heb je mensen in je omgeving die goed zijn met hun eigen financiën en je graag willen helpen. Anderen hebben soortgelijke ervaringen, waardoor ze je kunnen helpen met hun ervaringen en oplossingen.ÂÂ
Professionele hulp
Als je problemen te groot of complex zijn, of je wilt liever niet het gesprek hierover aangaan met je naasten, kun je professionele hulp overwegen. Er zijn verschillende opties beschikbaar:
- Schuldhulpverlening via de gemeente: je gemeente is wettelijk verplicht om je te helpen. Ze kunnen je helpen om je financiën op orde te krijgen, meedenken voor welke subsidies en toeslagen je in aanmerking komt en je schulden in kaart brengen. Zijn je schulden te groot om zelf aan te pakken? De gemeente kan je ook begeleiden bij schuldsanering.
- Kies zelf je hulpverlener: er zijn verschillende mogelijkheden qua schuldhulpverlening. Denk aan gratis hulp van vrijwilligers, ondersteuning van een budgetcoach, hulp van een inkomens- of budgetbeheerder of een bewindvoering door een familielid, kennis- of beschermingsbewindvoerder.ÂÂ
Je eigen financiële situatie verbeteren
Als je zelfstandig wilt leren hoe je beter met geld omgaat, zijn er allerlei hulpmiddelen beschikbaar. Je kunt overwegen om gebruik te maken van handige apps en websites, die je voorzien van checklisten, tips en concrete informatie. Een aantal handige websites zijn:
- www.zelfjeschuldenregelen.nl  ÂÂ
- www.wijzeringeldzaken.nl  ÂÂ
- www.wijgaanhetfikksen.nl ÂÂ
- www.geldfit.nl ÂÂ
Aarzel niet om hulp te zoeken en actie te ondernemen om je financiële situatie te verbeteren.ÂÂ