Autolening: geld lenen voor auto

Ondanks dat je al een tijd spaart voor een nieuwe auto, kan het lastig zijn om het totale bedrag hiervoor bij elkaar te krijgen. Geld lenen voor auto is een goede optie om het hele bedrag, of een gedeelte hiervan, te financieren. Maar wat is de ideale autofinanciering? En waar moet je opletten wanneer je geld leent voor een nieuwe auto?

Aanbieder
Product
Rente
Aanvragen
Defam GreenLoans Duurzaamheidslening
- via Kredietspotter
vanaf 6,60%
button laagste rente
Freo Persoonlijke lening
- via Kredietspotter
vanaf 6,80%
Lloyds Bank Persoonlijke lening
- via Kredietspotter
vanaf 6,90%
Lender & Spender Persoonlijke lening
- via Kredietspotter
vanaf 7,50%
Defam Premium persoonlijke lening
- via Kredietspotter
vanaf 7,50%
Directa Persoonlijke lening
- via Kredietspotter
vanaf 7,70%
Defam WoonLening
- via Kredietspotter
vanaf 7,50%
Qander Persoonlijke Lening
- via Kredietspotter
vanaf 8,00%
Defam Persoonlijke Lening
- via Kredietspotter
vanaf 7,50%
BNP Paribas Persoonlijke basis lening
- via Kredietspotter
vanaf 8,70%
Santander Persoonlijke lening
- via Santander
vanaf 10,40%

Geld lenen voor een nieuwe auto

Geld lenen via de dealer

Je kunt ervoor kiezen om een autolening aan te vragen via de autodealer. Dit klinkt in eerste instantie vaak aantrekkelijk omdat je in veel gevallen het eerste jaar minder betaalt dan daarna. Wees wel realistisch wanneer het gaat om dit soort aanbiedingen. Ze vallen vaak duurder uit dan wanneer je een lening voor auto zou financieren via een geldverstrekker. De rente hiervan ligt vaak hoger en boetevrij aflossen kan ook een probleem zijn. Het belangrijkste is dat de auto pas echt van jou is als de gehele lening is afbetaald. Wat gebeurt er als je dit tussentijds even niet kan betalen? Dan kan de auto worden teruggevorderd en dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Persoonlijke lening afsluiten

Wil je zeker zijn dat de auto echt van jou is? Dan kun je een lening aanvragen voor de financiering van je nieuwe auto. Wij adviseren dit vaak als de beste optie. Je hoeft op deze manier namelijk niet je auto op afbetaling te kopen. Je kunt het geld lenen van de kredietverstrekker om de auto in één keer aan te schaffen waarna je hen vervolgens afbetaalt. Het grote voordeel van deze autolening is dat de auto nu écht al van jou is, je kunt schadevrije jaren opbouwen bij je verzekering en je hoeft niet bang te zijn dat de auto kan worden afgenomen.

Vergelijk goed de verschillende aanbieders voordat je een auto gaat kopen met lening. Er zijn veel aanbieders op de markt die persoonlijke leningen voor auto’s aanbieden. De voorwaarden kunnen echter veel verschillen en hier kan je dan ook jaarlijks veel op besparen.

Op deze punten vergelijk je de persoonlijke leningen voor auto’s:

  • De hoogte van rente
  • De mogelijkheid tot tussentijds boetevrij aflossen
  • De duur van de lening
  • Extra kosten zoals oversluit- en/of afsluitkosten

Ideale hoogte autolening

Net als bij alle leningen adviseren we  je ook wanneer je geld gaat lenen voor een auto goed na te denken over het bedrag dat je wilt lenen. Het nieuwste model auto klinkt misschien aantrekkelijk, maar is dit ook nog zo als je over jaren nog autolening aan het afbetalen bent? De auto is dan allang niet meer nieuw en in het ergste geval heb je deze zelfs niet eens meer in je bezit. Sluit je een lening af voor een minder nieuwe auto, dan is je lening sneller afgelost of zijn de maandelijkse kosten lager.

Voordat je besluit geld te lenen voor de aanschaf van je auto, doe je er verstandig aan een paar dingen op een rij te zetten.

  1. Bedenk allereerst goed hoe lang je de auto wilt rijden.  Ben je van plan de auto eenpaar jaar te rijden? Kies dan voor een leenbedrag wat jij binnen die looptijd ook af kunt betalen. Zo voorkom je dat je nog moet afbetalen voor een auto die je al niet meer in je bezit hebt.
  2. Reken uit welk bedrag je maandelijks over hebt voor je auto. Bekijk over een aantal maanden hoeveel geld je zou kunnen missen. Vergeet niet dat auto’s dalen in waarde en je niet meer hetzelfde bedrag krijgt voor je auto dan waar jij hem voor gekocht hebt. Zeker bij de nieuwste modellen verlies je hier veel geld op.

Dekkende autolening

Ondanks dat je goed over de hoogte van het bedrag na moet denken, is het verstandig om een geld bedrag te reserveren voor eventuele extra kosten. Zet deze eerst op een rij voordat je geld gaat lenen voor een auto. Wat verwacht je kwijt te zijn aan onderhoud, benzine, wegenbelasting en verzekering? Kun je dit bedrag dragen met je reguliere inkomsten of wil je hiervoor een extra gedeelte reserveren van de autofinanciering?

Hoeveel mensen lenen voor aanschaf auto?

geld lenen voor auto

Als we kijken naar hoeveel mensen er nu lenen voor de aanschaf van een auto, ten opzichte van een aantal jaar geleden, zien we opnieuw een stijging. Steeds meer mensen sluiten een ‘autolening’ af. Dat is ook niet gek als we bedenk

en dat geld lenen voor een auto nu goedkoper is dan ooit. Het gemiddelde leenbedrag ligt rond de 9000 euro.

De voornaamste reden voor het afsluiten van een ‘autolening’ is het behoud van een extra financiële buffer voor onverwachte uitgaven. En wanneer die onverwachte uitgaven er niet komen, kan je het geld beleggen en er een hoger rendement uithalen.

Is geld lenen voor een auto verstandig?

Persoonlijke lening verstandiger, dan doorlopend krediet

Er zijn mensen die hun nieuwe auto financieren met een doorlopend krediet. Dat houdt in dat je een lening afsluit waarbij telkens opnieuw geld (dat je eerder hebt afgelost) kunt opnemen. Op deze manier weet je nooit wanneer je de lening volledig zal hebben afgelost. Het gevaar is dat je nog een restschuld open hebt staan, terwijl je de auto al niet meer rijdt.

Risico’s geld lenen voor auto

Zijn er risico’s verbonden aan het financieren van je nieuwe auto? Wat ons betreft zijn die er minimaal, zolang je maar je eigen verantwoordelijkheid neemt. De grootste valkuil blijft toch het kopen van een te dure, nieuwe auto op afbetaling. Daarmee bedoelen we dat men er niet toe in staat is de lening eerder af te betalen dan dat de auto verkocht wordt of afgeschreven is.

Auto financieren tegen laagste rente

Zoals je weet, hebben we te maken met een historisch lage rente. En daar profiteer je ook van wanneer je geld leent voor een nieuwe auto. De uiteindelijke rente zal afhangen van het type lening dat je kiest. Onze voorkeur gaat uit naar een persoonlijke lening als autolening. Deze lening vinden wij het meest passend omdat je de looptijd af kunt stemmen op de levensduur van de auto. Op die manier voorkom je dat je nog aan het afbetalen bent terwijl je de auto niet meer hebt.

Kies je voor een persoonlijke lening dan het je te maken met een vaste rente. Je zal dus de gehele looptijd blijven profiteren van deze lage rente. Ook het maandbedrag blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde.

Een persoonlijke lening is al aan te vragen vanaf 4.1%. Maar omdat je waarschijnlijk een kleiner bedrag leent, wanneer je geld leent voor een auto, zal het rentetarief iets hoger liggen. Stel je leent 15000 voor een nieuwe auto, dan betaal je gemiddeld 6.1% rente.

Geld lenen voor een auto zonder BKR-toetsing

De klassieke autolening betreft een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is in Nederland bij geen enkele kredietverstrekker aan te vragen, zonder dat zij verplicht zijn een BKR-toetsing te doen.

Toch zijn er manieren om onder deze BKR-toetsing uit te komen. Je kunt er voor kiezen een minilening af te sluiten, ter financiering van je nieuwe auto. De minilening is een lening tot 1500 euro, die je in maximaal 65 dagen terug moet betalen. Het is mogelijk om bij dezelfde verstrekker meerdere minileningen tegelijk aan te vragen. Realiseer je wel dat het belangrijk is binnen de termijn van 65 dagen de lening af te betalen. Het kan zijn dat het net lang genoeg is voor je om het geld bij elkaar te krijgen. Dan kan het een mooie overbrugging zijn.

Hoeveel geld kan ik lenen voor aanschaf auto?

Hoeveel je kunt lenen van voor de aanschaf van je auto hangt van je financiële situatie af. De kredietverstrekker zal je om verschillende documenten vragen en aan de hand daarvan een offerte verstrekken. Over het algemeen kan je meer dan 100% van het factuurbedrag van je auto lenen. Soms tot wel 120%. Dat kan handig zijn voor het onderhoud, eventuele reparaties en een autoverzekering.

Financieren van een zakelijke auto of bestelbus

Ben je voor jezelf begonnen of ben je toe aan een nieuwe zakelijke auto of bestelbus? Dan zijn er verschillende manieren om deze te financieren. Je kunt dit doen door je zakelijke auto te leasen. Een andere manier is om vanuit de zaak de auto te financieren.

Wil je zonder liquiditeitsverlies de ideale bedrijfsauto kopen? Overweeg dan een zakelijke financiering. Je creëert de mogelijkheid tot rente- en investeringsaftrek.  Wanneer je op deze manier je bedrijfswagen of bestelbus financiert, komt deze op de balans van je bedrijf te staan. En je wordt de economische eigenaar.

Autoverzekering

Wanneer je daadwerkelijk besluit geld te lenen voor een auto, moet je ook nadenken over het verzekeren van je auto. Op het moment dat je schade rijdt aan je auto en hier geen vergoeding voor ontvangt, zal dit flink in de kosten lopen. Juist wanneer je een autolening hebt afgesloten, zit je er niet op te wachten de volledige rekening van de garage wel zelf te moeten betalen. Ons advies is daarom wanneer je een lening voor auto afsluit, rekening te houden met deze eventuele verzekeringskosten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 10% extra te lenen en dat te reserveren voor de autoverzekering.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan met je auto? Dan kun je overwegen om te kiezen voor private lease vergelijken. Dit houdt in dat je iedere maand een vast bedrag betaald en verder totaal ontzorgd wordt.

Meer weten

Wil jij meer weten over hoe je kunt besparen op je autofinanciering? Klik op de link en lees de 7 tips waarmee jij gegarandeerd goedkoper uit zal zijn!

Geld lenen voor andere leendoelen