Verjaringstermijn schulden: wat is dit?
Heb je weleens nagedacht over wat er gebeurt met schulden als ze niet worden afbetaald? Schulden kunnen na verloop van tijd verjaren. Maar hoe werkt dit precies en na hoeveel jaar verjaart een schuld? En welke schulden kunnen eigenlijk verjaren? In dit artikel legt Voorschotje.nl je alles uit over deze verjaringstermijn van schulden.
Kan een schuld verjaren?
Ja, het is mogelijk dat schulden verjaren. De verjaringstermijn van een openstaande betaling of schuld is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type schuld en de wettelijke regels. Niet alle schulden verjaren op dezelfde manier of binnen dezelfde periode.
Wat is de wettelijke verjaringstermijn van een schuld?
Wanneer verjaart een schuld volgens de wet? In Nederland is wettelijk vastgelegd dat een schuld na twintig jaar verjaart. Als een instantie gedurende deze periode geen actie onderneemt om de schuld te innen, is de schuld na die termijn niet meer afdwingbaar.
Verjaring van diverse schulden
Het verjaren van schulden is niet gebonden aan één regel. Wettelijk gezien verjaart een schuld na twintig jaar, maar veel instanties hanteren een kortere verjaringstermijn. De verjaringstermijn varieert sterk en is afhankelijk van het type schuld. Hier is een overzicht van enkele veelvoorkomende schulden en hun verjaringstermijnen:
Verjaringstermijnen schulden
- Algemene termijn schulden: 20 jaar
- Belastingschuld: 5 jaar (12 jaar voor buitenlands inkomen of vermogen)
- Consumentenkoop: 2 jaar
- Leningen, krediet of hypotheek: 5 jaar
- Verkeerde betaling: 5 of 20 jaar
- Schade of boete: 5 of 20 jaar
- Schuld bij maandelijkse kostenposten (zoals telefoonabonnement, zorgverzekering, huur): 5 jaar
Kan een onverschuldigde betaling verjaren?
Heb je per ongeluk geld overgemaakt naar een verkeerde betaalrekening en wil je dit bedrag terugvorderen? Dit noemen we een onverschuldigde betaling: er is geen afspraak gemaakt over de betaling en het was niet je bedoeling om deze (rechts)persoon te betalen.
Een vordering uit onverschuldigde betaling heeft een verjaringstermijn van 5 jaar. De termijn start op het moment dat de schuldeiser op de hoogte is van de onverschuldigde betaling én bekend is met de ontvanger.
Vanaf welk moment gaat een verjaringstermijn lopen?
De verjaringstermijn gaat lopen vanaf het moment dat een vordering opeisbaar is. Dit houdt in dat de schuldeiser recht heeft op terugbetaling en dit kan afdwingen bij de schuldenaar. De exacte datum kan variëren, afhankelijk van de schuldovereenkomst en eventuele afspraken.
Vordering opeisbaar
Vanaf wanneer is een vordering opeisbaar? Een vordering of schuld wordt opeisbaar op het moment dat de schuldeiser betaling kan eisen volgens de overeenkomst. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij achterstallige betalingen, niet nagekomen afspraken, of een verlopen betalingstermijn.
Start verjaringstermijn schulden
De verjaringstermijn gaat in wanneer de schuldeiser actie onderneemt, bijvoorbeeld door een aanmaning of betalingsherinnering te versturen. Tegenwoordig gebeurt dit bijna altijd automatisch.
Het kan voorkomen dat mensen hun post niet meer openen uit angst voor de schuldeiser. Dit heeft echter geen invloed op de verjaring van de schuld. Zolang de schuldeiser kan aantonen dat er contact is opgenomen met de schuldenaar, is het niet nodig om de post te openen of te lezen. Je bent nog steeds verplicht om te betalen. Bij elk contact vanuit de schuldeiser start de verjaringstermijn opnieuw.
Verjaring van schulden bij familie of vrienden
Als je geld leent van een familielid of een vriend, hangt de verjaring af van de afspraken die je hebt gemaakt. Meestal begint de verjaringstermijn op de dag dat de betaling opeisbaar is. Stel: je hebt afgesproken om maandelijks een bedrag terug te betalen en je mist een betaling, dan begint de verjaringstermijn te lopen vanaf de datum waarop je had moeten betalen.
Sommige mensen hebben in hun overeenkomst met familie of vrienden vastgelegd dat de schuld pas hoeft te worden terugbetaald wanneer de lener daartoe in staat is. In dit geval verjaart de schuld nooit, omdat het moment van terugbetaling altijd in de toekomst kan liggen.
Vordering is verjaard: wat doen?
Wat gebeurt er als een vordering verjaart? Is een vordering verjaard, dan hoef je als schuldenaar in principe geen actie te ondernemen. Het is wel belangrijk om te controleren of de schuldeiser de verjaring ook doorgeeft aan het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als dit niet gebeurt, kan dit leiden tot een negatieve BKR-notering. Zodra de schuldeiser aan het BKR meldt dat je schuld is verjaard, blijft deze nog vijf jaar zichtbaar in het BKR-register.
Schulden verjaren bijna nooit
In de praktijk verjaren schulden bijna nooit. De meeste schuldeisers, zoals de Belastingdienst, banken en verzekeraars, hebben geautomatiseerde herinneringssystemen. Dit betekent dat je automatisch een betalingsherinnering of aanmaning ontvangt.
Elke keer dat de schuldeiser contact met je opneemt, wordt de verjaringstermijn opnieuw gestart. Dus zelfs als je je post niet opent, begint de verjaringstermijn opnieuw te lopen. Het lezen of beantwoorden van berichten is dus niet van invloed op de verjaringstermijn. Elke keer dat er sprake is van contact vanuit de schuldeiser, begint de verjaringstermijn opnieuw te lopen.
Wat te doen als ik de schuld niet kan voldoen?
Als je een schuld hebt en deze niet kunt aflossen, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de schuldeiser. Op die manier kun je proberen een betalingsregeling te treffen. Het is ook verstandig om financiële hulp aan te vragen bij je gemeente. Het is van groot belang dat de schulden niet verder oplopen en dat je tijdig aan de bel trekt om tot een oplossing te komen.