Rekening courant krediet

Een rekening courant krediet is een zakelijk krediet waarbij je tot een bepaald limiet vrij geld kunt opnemen. Dit bedrijfskrediet maakt het mogelijk om rood te staan op je betaalrekening. Tot het kredietlimiet kun je onbeperkt geld opnemen en aflossen.

Wat is rekening courant krediet?

Rekening courant maakt het mogelijk om doorlopend krediet op te nemen en af te lossen. In de volksmond wordt deze leenvorm ook wel ‘rood staan’ genoemd. Wanneer je in de min staat met je rekening courantkrediet, valt deze op de balans onder kort vreemd vermogen.

Met een rekening courant krediet kun je facturen betalen terwijl je zelf nog wacht op de betaling van een openstaande factuur. Zodra jij het geld op je eigen rekening hebt ontvangen van je debiteuren, los je het openstaande krediet af door het opgenomen bedrag terug te storten.

Het verschil tussen een rekening courant krediet en een (zakelijke) lening? Bij een lening leen je eenmalig een geldbedrag. Je betaalt een vaste rente over het nog af te lossen bedrag en kunt afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen. Aan het einde van de looptijd heb je de lening volledig afbetaald.

Rekening courant krediet gebruiken

Flexibel geld opnemen en aflossen is vooral interessant bij (terugkerende) kortlopende investeringen of als voorfinanciering.  Ondernemingen met grote fluctuaties in hun financieringsbehoefte hebben baat bij een rekening courantkrediet, bijvoorbeeld als ze actief zijn in een seizoensgebonden branche of werken met seizoensproducten. Enkele mogelijkheden waarvoor je een rekening courantkrediet kunt gebruiken:

  • Inkoop van voorraden
  • Bedrijfsinvesteringen
  • Financiering van debiteuren
  • Projecten voorfinancieren
  • Het aannemen van personeel

Hoe werkt een rekening courantkrediet?

Een rekening courant krediet is een kredietvorm met veel flexibiliteit. Je neemt eenvoudig en snel geld op, maar stort net zo gemakkelijk geld om het opgenomen bedrag af te lossen. In feite worden bedragen alleen korte tijd voorgeschoten totdat je zelf in staat bent om het geleende bedrag terug te betalen.

Heb je geen flexibel krediet meer nodig? Als je er geen gebruik van maakt, kun je het opzeggen. Dit kan in principe op ieder moment, maar houd er in deze situatie rekening mee dat het krediet opzeggen niet mogelijk is als je rood staat.

Looptijd en aflossing

Ondanks de flexibele aard van een zakelijke krediet met rood staan, worden er wel duidelijke afspraken gemaakt bij deze leenvorm. Zo is er een afgesproken looptijd, vaak met mogelijkheid tot verlenging. Je kunt doorlopend geleende bedragen (terug)storten op de rekening.

Rente

Een rekening courantkrediet heeft een variabele rente. Dit houdt in dat de rente kan stijgen of dalen afhankelijk van de markt of veranderingen in jouw risicoprofiel. Je betaalt alleen over het opgenomen bedrag rente. Als je de kredietruimte niet gebruikt, betaal je ook geen rente.

Overige kosten

Naast de rente krijg je ook te maken met andere kosten, zoals kredietprovisie, afsluitkosten en behandelkosten bij eventuele wijzigingen. Tot slot is er een overschrijdingsprovisie als je het afgesproken limiet overschrijdt.

Belangrijke toetsingseisen

  • De huidige jaarcijfers van je onderneming
  • Het bepaalde limiet voor de zakelijke rekening
  • Een bedrijfsplan en het leendoel
  • Je financiële gezondheid aan de hand van je BKR-notering
  • Eventueel lopende leningen en kredieten
  • Voor startende ondernemers: een ondernemingsplan is doorgaans een vereiste

Vergelijk aanbieders en vind de beste deal

Rekening courant kredieten vraag je aan bij banken of online kredietverstrekkers. Ontdek de mogelijkheden met een rekening courant krediet en vergelijk aanbieders van de zakelijke financiering. Kies de financier met de beste voorwaarden en vraag het krediet direct online aan om je bedrijf te laten groeien.

Andere categorieën over zakelijk financieren