Kredietvormen: Welke verschillende soorten leningen zijn er?

Ben je op zoek naar financiële flexibiliteit? Of heb je specifieke doelen voor ogen waarvoor je extra geld nodig hebt? Er zijn verschillende kredietvormen beschikbaar in Nederland, elk met eigen kenmerken en toepassingen. Of je nu op zoek bent naar een persoonlijke lening, doorlopend krediet of andere leenvormen, wij helpen je de juiste keuze te maken. In dit overzicht nemen we je mee door de meest voorkomende soorten leningen en kredieten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw financiële behoeften.

Meest bekende kredietvormen

Wat zijn de meest bekende soorten leningen en kredieten? Dat zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Ook de minilening stijgt in populariteit en bekendheid.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een populaire keuze onder mensen die een specifiek bedrag willen lenen voor bijvoorbeeld een grote aankoop, verbouwing of een andere persoonlijke uitgave. Bij deze lening leen je een vast bedrag tegen een vaste rente en looptijd. Dit geeft duidelijkheid en zekerheid, omdat je precies weet wanneer je de lening hebt afbetaald.

Waarom kiezen mensen vaak voor een persoonlijke lening? Deze lening biedt structuur en voorspelbaarheid, omdat je maandelijkse aflossingen constant zijn.

Doorlopend krediet (niet meer af te sluiten)

Het doorlopend krediet is een flexibeler alternatief. Hierbij krijg je een kredietlimiet en kun je naar behoefte geld opnemen tot aan dat limiet. Je betaalt rente over het uitstaande bedrag en kunt afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Het doorlopend krediet is ideaal als je onverwachte uitgaven wilt kunnen dekken.

Let op: tegenwoordig kan je als particulier doorlopend krediet meer afsluiten. Zakelijk zijn dit soort kredieten nog wel mogelijk, denk bijvoorbeeld aan het rekening courant krediet. Met een rekening courant krediet kun je namelijk als ondernemer doorlopend krediet opnemen en aflossen. Dat kan erg handig zijn voor kortlopende investeringen of financiering van voorraden.

Flex & Zeker Lening

De Flex & Zeker lening is een relatief nieuwe optie op de markt en de opvolger van het traditionele doorlopend krediet. Het combineert aspecten van zowel een persoonlijke lening als een doorlopend krediet en is in feite een hybride lening. Je kunt geld opnemen en aflossen tot aan een afgesproken kredietlimiet, binnen een vastgestelde termijn (die nooit langer is dan 120 maanden). Na deze termijn kan je geen bedragen meer opnemen, maar enkel nog de lening aflossen. Een ander verschil met het doorlopend krediet is de vaste rente.

Minilening

Met een minilening leen je kleine bedragen tot maximaal € 1.500. Deze leenvorm wordt ook wel een flitskrediet of flitslening genoemd, door de korte looptijd van maximaal 2 maanden. De exacte looptijd hangt af van het geleende bedrag. Door de korte looptijd hebben minileningen een hogere rente dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening.

Waarom kiezen mensen dan toch voor een minilening? Iedereen kan deze leningen in principe afsluiten. Er is geen BKR-toetsing nodig, de voorwaarden zijn minder streng dan bij een persoonlijke lening en de lening wordt ook niet geregistreerd.

Let op: een BKR-check vindt plaats om te voorkomen dat mensen een lening afsluiten, terwijl dit financieel gezien niet verantwoord is. Lenen zonder BKR-check klinkt aantrekkelijk, maar brengt dus ook de nodige risico’s met zich mee. Controleer zelf goed of je in staat bent de lening in korte tijd af te lossen en sluit het flitskrediet alleen af als dit financieel verstandig is.

Overige consumptieve kredieten

De persoonlijke lening, de minilening en het doorlopend krediet zijn consumptieve kredieten. Een consumptief krediet is een lening die een consument kan afsluiten, met uitzondering van een hypothecaire lening. Hoewel de bovengenoemde leningen de meest gebruikelijke zijn, zijn er nog veel meer soorten consumptief krediet.

Rood staan

Rood staan op je betaalrekening is in feite geld lenen van de bank wanneer je tegoed ontoereikend is. Het kan handig zijn voor kortstondige tekorten, maar de rente op je betaalrekening kan oplopen tot een extreem hoog rentepercentage. Voorkom regelmatig rood staan om hoge kosten te vermijden.

Creditcard

Een creditcard biedt de mogelijkheid om tot een vastgesteld limiet aankopen te doen of geld op te nemen. Aan het einde van de maand betaal je het opgenomen limiet terug. Als je je openstaande saldo niet aan het einde van de maand volledig terugbetaalt, betaal je hoge rente. Houd je creditcardbetalingen goed in de gaten om onnodige kosten te vermijden.

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling lijkt handig voor bijvoorbeeld apparaten, maar het brengt aanzienlijke rentekosten met zich mee. Overweeg andere financieringsmogelijkheden voordat je voor deze dure vorm kiest.

Financial lease

Tegenwoordig kun je veel producten leasen, maar het leasen van een auto is toch het meest bekend. Bij financial lease (financiële lease) betaal je maandelijks rente en aflossing aan de leasemaatschappij. Aan het einde van de looptijd ben je officieel eigenaar van de auto. Let op, dit is dus anders dan bij operational lease, waar de leasemaatschappij eigenaar blijft.

Andere soorten leningen

Tot nu toe kwamen alleen consumptieve leningen en kredieten aan bod, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden als je extra financiële ruimte nodig hebt.

Lenen met onderpand

Lenen met onderpand, zoals een hypotheek, houdt in dat de kredietverstrekker het onderpand kan verkopen als je de lening niet kunt terugbetalen. Het is een bekende vorm, maar wordt zelden buiten hypotheekleningen gezien.

Toch willen we ook nog een andere lening met onderpand benoemen: het WOZ-krediet. Bij dit krediet is je huis het onderpand en de WOZ-waarde bepalend voor je leenbedrag. Meer weten over deze bepaalde kredietvorm? Ontdek dan alles over het WOZ-krediet.

Onderhandse lening

Een onderhandse lening wordt afgesloten zonder tussenkomst van een financiële instelling. Dit kan bijvoorbeeld van een familielid of vriend zijn. Het kan in sommige situaties de juiste leenvorm zijn, maar zorg hierbij altijd voor duidelijke afspraken en een schriftelijk contract.

Groene lening

Ben je op zoek naar de juiste lening voor het verduurzamen van je woning? Een groene lening kan dan een uitkomst zijn. Deze leenvorm is speciaal bedoeld voor duurzame investeringen en energiebesparende maatregelen. Het is een kredietvorm waarbij de rente doorgaans lager is dan bij conventionele leningen. Een van de meest bekende groene leningen is de Energiebespaarlening.

Welke leenvorm kiezen?

Hoewel er veel verschillende soorten leningen beschikbaar zijn, raden we over het algemeen de persoonlijke lening aan vanwege zijn heldere voorwaarden en lagere rente. Onthoud echter altijd dat geld lenen geld kost. Leen alleen wat je nodig hebt en zorg ervoor dat het binnen je budget past.

Laat je goed informeren over de verschillende kredietvormen voordat je een keuze maakt. Ga vervolgens voor de optie die je kan helpen om je doelen te financieren én past bij jouw financiële situatie. Keuze gemaakt? Bij Voorschotje.nl vergelijk je vervolgens eenvoudig verschillende kredietverstrekkers met elkaar. Leg de opties naast elkaar qua looptijd, rente en aflossing of andere voorwaarden die voor jou belangrijk zijn. Zo vind je altijd de beste deal voor jou.