Lage rente: 3x profiteren
Ben je benieuwd hoe jij profiteert van geld lenen tegen lage rente? De hypotheekrente staat al een aantal jaar historisch laag. Financieel interessant als je voor het eerst een huis koopt. Maar ook voor de woningbezitters is het mogelijk geworden te profiteren van geld lenen tegen lage rente. Wij leggen je uit hoe ook jij onder je oude, hoge rente uitkomt.
Profiteer van lenen tegen lage rente
We hebben te maken met een historisch lage rente. Zelfs de rentes met een vaste periode van bijvoorbeeld 10 jaar zijn nog nooit zo laag geweest. Bijna iedereen kan ervan profiteren door nu goedkoop geld te lenen tegen lage rente. Of dat voor jou ook het geval is, lees je hier.
Aflopende hypotheek?
Loopt jouw hypotheek binnenkort af? Dan zal je flink kunnen besparen door het afsluiten van een nieuwe hypotheek tegen lagere rente. Ook wanneer je jouw hypotheekvorm wilt omzetten naar een bankspaarhypotheek (in plaats van een levenhypotheek) kan dit geld opleveren.
Rentemiddelen?
Een andere optie is om de tafel met je huidige bank. Het doel van een gesprek met je bank is het bespreken van een lening tegen lagere hypotheekrente. De bank middelt de oude rente met de huidige rente. In ruil daarvoor zal jij jouw hypotheek afsluiten voor een lange, rentevaste periode. Let er op dat er wel een boete gevraagd kan worden. Vaak is het alsnog voordeliger om eenmalig de boete, dan nog jaren een hogere rente te betalen.
Hypotheek oversluiten?
Ook wanneer jouw hypotheek nog niet afloopt, kan het interessant zijn deze over te sluiten. Je zal eenmalig een boete betalen, maar in ruil daarvoor kan je goedkoop geld lenen tegen lagere rente. De rente kan je vast laten zetten voor een heel aantal jaar. Dit geeft je een veilig gevoel. Je weet precies waar je de komende jaren aan toe bent.
Lage rente = hypotheek oversluiten
Misschien heb je er nog niet eerder over nagedacht, of er de tijd niet voor genomen. Nou, dan wordt het tijd om er toch even voor te gaan zitten. Veel Nederlanders kunnen namelijk wel degelijk besparen op de hypotheeklasten. Oversluiten van hypotheek heeft voordelen, in welke situatie je ook zit.
Voordelen
- Lagere hypotheeklasten
Een lagere hypotheekrente betekent ook lagere maandlasten. Wie wil dat nou niet? Met de historisch lage rentestanden van nu is het voor veel van ons voordelig om de hypotheek over te sluiten. - Betere hypotheek
Heb je op dit moment een beleggingshypotheek of levenhypotheek? Dan heb je te maken met een onvoorspelbare hypotheek. Sluit je deze over naar een annuïteitenhypotheek, dan geeft dat je veel meer rust. Het is niet voor niets dat banken deze hypotheek niet meer mogen aanbieden. Je krijgt door het oversluiten van je hypotheek meer zekerheid over het afbetalen van je woning. - Zekerheid over kosten door hypotheek oversluiten
Oversluiten geeft je meer zekerheid over je maandlasten. Je weet wat je de komende 10, 20 of zelfs 30 jaar aan rente zal betalen. Ook al zal de rente in de komende jaren weer gaan stijgen.
Boete bij hypotheek oversluiten
Een hypotheek oversluiten is nooit gratis, er komen kosten bij kijken. Denk aan de taxatiekosten, kosten voor een notaris, en de advies- en bemiddelingskosten. Daarnaast kan jouw huidige bank je een boete opleggen wanneer je jouw hypotheek oversluit. Zij geven die boete omdat ze inkomsten mislopen op het moment dat jij jouw hypotheek voortijdig opzegt. Is jouw rentevaste periode afgelopen? Dan betaal je geen boete.
Het is verstandig om uit te rekenen hoe hoog de boete uit zal vallen wanneer jij je hypotheek oversluit. De kosten die je bespaart door het oversluiten, zijn vaak hoger dan de boete, wanneer je een berekening maakt over de gehele looptijd. Zo betaal je eenmaal een boete, maar geniet je vervolgens wel 20 jaar van goedkoop geld lenen tegen lage rente. De oversluitboete mag meegefinancierd worden. Zo verdeel je het bedrag over meerdere maanden.
Historisch lage rente
De hypotheekrente is vandaag de dag historisch laag te noemen. Ook wanneer je jouw rente voor een periode van 5 of 10 jaar vast wil zetten, profiteer je nu van goedkoop geld lenen tegen lage rente. Sinds de kredietcrisis van 2008, heeft de huizenmarkt het zwaar. Er kwam minder vraag naar kredieten waarop de hypotheekrentes flink daalden.
In het eerste kwartaal van 2018 werd er voorzichtig gesproken over een omslagpunt. De gemiddelde hypotheekrente steeg tot net boven de 2 procent. Maar al snel daalden de hypotheekrente opnieuw tot onder de 2 procent.
De rentestand wisselt met tienden. Wat betekent dat voor jou? En voor het moment waarop je het beste een hypotheek kunt afsluiten? Het verschil in netto maandlasten is verwaarloosbaar. Het zal gaan om ongeveer tien euro. Of je dan nu of volgende maand je hypotheek afsluit, maakt geen wereld van verschil. De concurrentie onder hypotheekverstrekkers is groter dan die ooit geweest is. Ze zullen daarom allemaal de rente laag houden, zodat zij geen klanten verliezen. Zo kan jij goedkoop geld lenen en weinig rente betalen.
4 gevolgen van de lage rente
De lage rentestand heeft impact op een heel aantal zaken. Wij zetten de belangrijkste vier gevolgen van de lage rente voor je op een rij.
- De woningmarkt
De lage rente heeft als belangrijk gevolg dat de huizenprijzen flink zijn gestegen. Een eigen huis kopen wordt hierdoor voor starters erg moeilijk. Wist je dat het kopen van een eigen huis relatief gezien twee keer zo duur is geworden als in de jaren 90? Het kostte je in die tijd vier tot vijf keer een modaal jaarsalaris om een huis te kopen. Tegenwoordig kost het acht tot negen keer het modaal jaarsalaris. Niet alleen de prijs maakt het lastig om een huis te kopen. Huizen worden ontzettend snel verkocht, waardoor je geneigd bent overhaast te kopen. En daarnaast heb je vaak te maken met nog twintig andere geïnteresseerden die mee bieden. - De spaarrente
Sparen met het geld dat je op de bank hebt staan? Het zit er niet meer in vandaag de dag. De grote banken bieden gemiddeld nog 0,01 procent spaarrente. Een groot verschil met twintig jaar geleden. In die tijd stond de spaarrente nog op een gemiddelde van 3 procent. - De banken
Voor de banken is het niet gemakkelijk deze lage spaarrente. Het spaargeld dat zij binnen krijgen, lenen ze weer uit. Voor het geld dat ze onderbrengen bij de ECB (European Central Bank) ontvangen ze geen vergoeding meer. In plaats daarvan moeten zij hier boeterente over betalen. Hierdoor zijn de banken genoodzaakt nieuwe inkomstenbronnen aan te boren en scherp op de kosten te letten. - De pensioenen
Pensioenfondsen zullen steeds meer moeten korten op de pensioenen. Een klein lichtpuntje voor de pensioenfondsen is de aandelenkoers die per saldo stijgt. Hierdoor hebben de pensioenfondsen meer bezittingen. Helaas weegt dit niet op tegen de lage rente en daarbij horende gevolgen.