BKR registratie verwijderen
De term BKR registratie klinkt ons aardig bekend in de oren. We weten ook dat je er één kan krijgen bij de aanschaf van een nieuwe smartphone en dat het gevolgen heeft voor de aanvraag van je hypotheek. Maar wat is een BKR registratie precies? En als je er eenmaal één hebt, hoe kom je er dan weer vanaf? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een BKR registratie. Download onze handleiding voor het opvragen en verwijderen van je BKR registratie.
Wat is een BKR registratie?
Een krediet of een lening die je afsluit bij de bank of online, zal geregistreerd worden in het Centraal Krediet Informatiesysteem van de stichting BKR. Eenvoudigweg noemen we dat een BKR registratie. Op deze manier wordt inzichtelijk hoeveel leningen je hebt afgesloten. Ook zichtbaar wordt of je deze al hebt afgelost of misschien een betalingsachterstand hebt.
Telkens wanneer je een nieuwe lening aan wil vragen is een kredietverstrekker verplicht om eerst jouw gegevens die bij de stichting BKR bekend zijn op te vragen. Na het inzien van jouw gegevens kunnen zij bepalen of het nog verantwoord is om je een nieuwe lening te verstrekken. Het registreren van leningen en kredieten gebeurd niet alleen in Nederland, het gebeurt in veel Europese landen. Zo’n stelsel van kredietregistratie bevordert het financiële welzijn van de bevolking. Leningen kunnen hierdoor in landen met krediet registratie zelfs makkelijker en goedkoper worden afgesloten dan wanneer er geen krediet registratie plaatsvindt.
Veel mensen denken dat een BKR registratie nadelig is.
Dat is niet waar.
Het woord ‘BKR registratie’ heeft voor de meeste mensen niet zo’n positieve lading. Dit is een misvatting die we graag uit de wereld helpen. Wanneer je geen betalingsachterstand hebt, is een BKR registratie enkel een bewijs van financieel goed gedrag. De kredietverstrekkers die jouw BKR gegevens opvragen en zien dat je geen betalingsachterstand hebt, zullen graag zaken met je doen. Het is te vergelijken met het aanvragen van een Verklaring omtrent gedrag. Heb je geen strafblad of iets dergelijks te verbergen, zal zo’n VOG jou geen enkel probleem opleveren.
Gevolgen van een BKR registratie
We weten inmiddels dat een BKR registratie pas negatieve gevolgen heeft wanneer je een betalingsachterstand opbouwt. Op dat moment zal een kredietverstrekker je wellicht een lagere lening aanbieden of besluiten je geen nieuwe lening aan te bieden. Puur om jezelf te beschermen tegen nog meer schulden. Zo wordt er gewerkt aan een financieel gezond Nederland. Ook wanneer het dan geen negatieve gevolgen zal hebben, zijn we toch benieuwd naar wat een BKR registratie in relatie tot een mobiele telefoon en hypotheek nou precies inhoudt.
BKR registratie bij aanschaf van een telefoon
Sinds 1 mei 2017 worden in Nederland ook telefoon kredieten gemeld. Maar niet elk telefoonabonnement zal bij BKR worden geregistreerd. Dit gebeurt pas wanneer je een abonnement afsluit, inclusief een toestel op afbetaling, van meer dan 250 euro. Een toestel dat je op krediet koopt, wordt bij de stichting BKR onder de naam ‘aflopend krediet’ (AK) genoteerd. Stel je koopt een toestel van 850 euro op afbetaling, dan is dit ook het bedrag wat wordt vastgelegd als aflopend krediet.
Het gaat hierbij om een zogenoemde ‘positieve registratie’. Er wordt enkel vastgelegd dat je een toestel op afbetaling hebt gekocht. Betaal je op tijd, dan blijf je gewoon positief bekend staan. Het zal geen enkel effect hebben op de manier waarop kredietverstrekkers je beoordelen. Betaal je meerdere keren niet op tijd of helemaal niet? Dan krijg je een A-codering achter je naam, dat staat voor achterstandscodering. Het afsluiten van een nieuwe lening wordt hierdoor mogelijk lastiger.
Heb je je nieuwe smartphone volledig afbetaalt, dan wordt er een einddatum geplaatst. Op deze manier is duidelijk dat je krediet is beëindigd. Het krediet blijft na de einddatum nog vijf jaar in het systeem van Stichting BKR staan.
Hypotheekaanvraag met een BKR registratie
Wanneer je een nieuwe lening of hypotheek aanvraagt, wordt er door de kredietverstrekker eerst een financiële check gedaan. De eerder afgesloten leningen zijn in te zien bij stichting BKR. Aan de hand van je inkomsten en overige financiële verplichtingen wordt bepaald of je de lening krijgt. Om te bereken hoeveel je precies mag lenen gebruikt de geldverstrekker wetten en afspraken die gemaakt zijn met de overheid. Zo is er een leennorm opgesteld door het Nibud die aangeeft hoeveel je mag lenen met jouw inkomen.
Sta je op het punt de lening of hypotheek aan te vragen? Vraag dan zelf vast jouw overzicht bij het BKR op. De hypotheekadviseur (let op: dit is niet de kredietverstrekker) kan het overzicht niet zelfstandig inzien en kan die gegevens ook niet meenemen in zijn advies, tenzij jij die aanlevert.
Nadat je de lening hebt afgelost, blijven de gegevens nog vijf jaar zichtbaar bij stichting BKR. Er wordt bij de gegevens ook keurig een einddatum vermeld, zodat te zien is dat de lening volledig is afgelost. Op deze manier ziet een geldverstrekker dat je in het verleden een lening hebt gehad, hebt afgelost en nu weer (meer) financiële ruimte hebt.
BKR registratie opvragen
Om veiligheidsreden en om jouw privacy en die van anderen te beschermen is het alleen mogelijk jouw eigen gegevens op te vragen. Gegevens van anderen zijn enkel op te vragen als bewindvoerder of nabestaande. Zelf kan je je gegevens kosteloos online opvragen. Het BKR maakt gebruik van iDIN om je te laten inloggen. Dit is een dienst waardoor je veilig via je eigen bank kan inloggen. Het is een veilige, snelle en gratis manier om je te identificeren.
Wanneer je een inzageverzoek doet en jouw gegevens direct te vinden zijn in het CKI dan ontvang je binnen enkele minuten online inzicht in je gegevens. Zijn je gegevens niet direct te vinden dan komt dat doordat ze afwijken van de gegevens die op dit moment bij het BKR bekend zijn. Het zal dan wat langer duren voordat je inzicht krijgt in je gegevens. Het BKR houdt je op de hoogte van de verdere gang van zaken.
Wat weet BKR van jou?
Nu vraag je je misschien af wat het BKR dan precies van je weet en wat je te zien krijgt wanneer je je gegevens opvraagt. Je krijgt te zien welke leningen je op dit moment hebt en welke je de afgelopen vijf jaar hebt gehad. Een hypotheek zal geregistreerd staan vanaf het moment dat je hier meer dan drie maanden betalingsachterstand op hebt.
Dit is bekend over jou als persoon:
- Voorletters en geboortenaam
- Geboortedatum
- Adres, postcode en woonplaats
Dit is bekend over jouw lening(en):
- Het type lening
- De hoogte van de lening
- De ingangsdatum van de lening
- De maand waarin de overeenkomst wordt afgelost
- De maand waarin de overeenkomst wordt beëindigd
- Eventuele bijzonderheden tijdens de looptijd
Dit is NIET bekend:
- Je inkomen
- Eventuele schulden (huurschuld, belastingschuld, lopende rekeningen)
- geld lenen voor studie schuld
Handleiding: BKR registratie verwijderen
Heb je ooit een lening of een krediet afgesloten, dan staan jouw gegevens vermeld bij het Centraal Krediet Informatiesysteem. Nu kan het voorkomen dat je het niet eens bent met deze vermelding en deze het liefst wilt verwijderen. Dit verwijderen kan niet zomaar. Maar wanneer je gegronde redenen hebt om de gegevens te laten verwijderen, zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen om iets aan jouw BKR registratie te doen.
BKR registratie laten verwijderen
Heb je je lening volledig afgelost en is het contract met de kredietverstrekker beëindigd, dan blijven jouw gegevens nog wel vijf jaar bekend bij het BKR. Hier staat een einddatum bij waardoor het voor eventueel andere kredietverstrekkers duidelijk is dat de lening volledig is afgelost. Heb je het idee dat er onjuiste gegevens vermeld staan bij het BKR. Of wil je toch eerder dan deze vijf jaar van je BKR registratie af, doorloop dan de volgende stappen. In beide gevallen onderneem je dezelfde stappen.
STAP 1: Zelf bezwaar maken
Voordat je stappen begint te ondernemen om eventuele gegevens te laten verwijderen is het noodzakelijk dat je eerst de gegevens hebt ingezien. Je moet zeker weten dat er iets niet klopt of een goede reden hebben waarom je gegevens wilt laten verwijderen. Het BKR is niet bevoegd zomaar gegevens te wijzigen of te verwijderen, je zal daarom contact op moeten nemen met jouw kredietverstrekker en hen een verzoek moeten toesturen.
In dit verzoek leg je uit waarom je het niet eens bent met de BKR registratie. Je beschrijft duidelijk de impact van de BKR registratie. Voeg hier relevante documenten aan toe die jouw gelijk bewijzen. Stuur het verzoek inclusief bijbehorende documenten naar je kredietverstrekker. Blijkt dat er iets is misgegaan en dat je gegevens inderdaad verkeerd in het systeem staan, dan zal de kredietverstrekker dit voor jou moeten aanpassen.
STAP 2: De Geschillencommissie
Kom je er met de kredietverstrekker niet uit? Dan kan je een beroep doen op de Geschillencommissie. Deze commissie bestaat uit onafhankelijke rechters van de Amsterdamse rechtbank. Zij kunnen een bindende uitspraak doen waar iedereen zich vervolgens aan moet houden. De kredietverstrekker, het BKR en jij zullen de uitspraak van de Geschillencommissie moeten accepteren.
STAP 3: Onafhankelijk bedrijf inhuren
Het verwijderen van een BKR registratie gebeurt niet in ‘Jip & Janneke taal’, hierbij worden veel juridische termen gebruikt. Zie je het niet zitten om het zelf aan te pakken, dan kan je er voor kiezen de hulp van een gespecialiseerd bedrijf in te huren.
Negatieve BKR registratie laten verwijderen
Het kan ook voorkomen dat je het niet eens bent met een negatieve BKR registratie. Deze registratie zal meer gevolgen hebben dan een positieve BKR registratie. Daarom kan het nog belangrijker voor je zijn om onjuiste gegevens zo snel mogelijk te laten corrigeren. Wanneer je het niet eens bent met de negatieve BKR registratie, neem dan direct contact op met je kredietverstrekker. Kom je er samen niet uit, doe je een beroep op de onafhankelijke Geschillencommissie.
Pas op met online laten verwijderen
Wanneer je zoekt naar ‘BKR registratie laten verwijderen’, zal je verschillende partijen tegenkomen die je een aanbod doen. Wees voorzichtig met deze partijen. Het is namelijk zo dat het je op voorhand al veel geld kost, maar dat een goede afloop niet gegarandeerd is. Het resultaat is zeker niet altijd een verwijdering van je registratie.
Heb je het idee dat je een onterechte registratie hebt? Dan is het mogelijk om die door het BKR te laten corrigeren. Ook kan je het vermoeden hebben dat er verkeerde gegevens op je overzicht staan. Deze gegevens worden door de kredietverstrekker zo aangeleverd. Het BKR kan deze gegevens dan ook niet zelfstandig wijzigen. Neem in dit geval contact op met de desbetreffende kredietverstrekker en vraag hen de gegevens te wijzigen.
Hoe voorkom je een negatieve BKR registratie?
Wanneer je te laat betaald krijg je niet direct een negatieve BKR registratie. Eerst zal je van de kredietverstrekker een herinnering krijgen en vervolgens aanmaningen. Negeer je al deze waarschuwingen, dan zal je een officiële vooraankondiging krijgen waarin de kredietverstrekker duidelijk maakt dat hij een Achterstandsmelding bij Stichting BKR gaat doen. Wordt ook deze vooraankondiging genegeerd, dan is de kredietverstrekker genoodzaakt een melding te maken. Met als gevolg dat jij een negatieve BKR registratie op je naam hebt staan.
Nadat je de lening hebt terugbetaald zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.
- Het contract door laten lopen. Je kiest ervoor om het contract waarbij je een negatieve registratie opliep door te laten lopen. Je krijgt dan een Herstelmelding. Er komt nu een H achter de lening te staan.
- Of je kiest ervoor het contract te beëindigen. De A van Achterstandsmelding zal dan achter de lening blijven staan. Wel komt er een einddatum bij te staan, zodat zichtbaar wordt dat je de lening nu wel hebt afbetaald.